Пластични ролетни

Пластичните ролетни се најчесто употребуваните ролетни како кај нас така и во светот. Овој тип на ролетни нуди најдобра термичка и светлосна заштита во однос на цената. Исто така овие ролетни со новиот тип на широка пластична шина овозможува и заштита од надворешните временски влијанија и на самите прозори.

Што треба да прашате и да побарате пред да поставите пластични ролетни?

Бидејќи постојат повеќе различни фирми и ролетари кој ви нудат различен вид на услуга ние во следниов текст ќе се обидеме да ви покажеме кои се работи сметаме дека се битни:

1.       Боја на ролетните

Бојата на ролетните посебно кај пластичните ролетни игра голема улога и е директно поврзана со трајноста на ролетните како и деформации и дефекти на истите. Ролетните со потемна боја привлекуваат повеќе сончева енергија при што доаѓа до зголемено загревање на пластиката кое во потоплите денови може да предизвика и трајна деформација на истите. Поради овој факт, а и поради фактот дека со тек на време потемните ролетни бледеат и ја менуваат бојата наша препорака е строго избегнување на темни бои, посебно на темнокафеавата боја (ова не важи ако ролетните се заштитени од директно сончево влијание ). Бидејќи цената е иста за било која боја на пластична ролетна со изборот на белата боја го зголемувате векот на ролетните  повеќе пати. Затоа наша препорака се белите пластични ролетни.

2.    Дебелина на ролетните

Кај нас сеуште нема некоја законска рамка или стандард што ќе го дефинира квалитетот и димензионирањето на ролетните, поради ова некои фирми си дозволуваат да ја намалат дебелината на ролетната со цел да ја намалат цената (зголемат профитот) свесно намалувајќи го квалитетот. Разликите во дебелината може да се споредат само ако се стават ролетните на вага. Практично е многу тешко за клиентот да може да знае каква роба добива и затоа набавувањето на ролетните од реномиран производител е многу битно. Исто така треба да се посвети и внимание на драстичните разлики во цената од пазарната.

3.       Конзоли со лагери

Конзолите се носечкиот елемент на ролетните и на нив е поставена осовината на ролетните како и целата нејзина тежина. Кај старите типови конзоли контактот меѓу осовината и конзолата беше пластика на пластика (овој принцип е добар и има доста долг век на траење) што беше со задоволителна трајност. Меѓутоа после период од повеќе години посебно кај потешките ролетни доаѓаше до абење на пластиката на конзолата и осовината (поради ова некои мајстори ставаа малку маст во конзолата односно лежиштето). Со цел да се избегне оваа појава новите конзоли се со метални лагери кои оневозможуваат оштетување на пластичните делови поради триење , а исто така и ролетните работат подобро. Цената на овие конзоли е иста со старите само треба да се доплати за металните лагерите кои чинат отприлика 20 – 30 денари по парче.4.       Широка пластична шина

Широката пластична шина е веќе стандардна кај пластичните ролетни и е најчесто употребувана од повеќето ролетари. Меѓутоа бидејќи постои тенка пластична шина која е со помали димензии како и старите метални шини мора да ги образложиме предностите на широката пластична шина во однос на другите.

Широката пластична шина со својата широчина од 5,5 см е така дизајнирана за да стои во правец со конзолите прилепена до ѕидот од фасадата. Со ова се овозможува целосна заштита на прозорот кога е спуштена ролетната како и подобар естески изглед на објектот. Од технички карактер предноста им е во тоа што за разлика од потенките шини каналот каде што поминува ролетната е подлабок што ја намалува можноста ролетните да излезат од шините при првата физичка деформација или провев.

5.    Автоматчиња за собирање на ролетните

Автоматите исто така се моментално стандардни кај ролетните и со цена земено по парче се доста евтини за предностите што ги нудат во однос на стариот механизам на кочница со плехче.

– Автоматот овозможува собирање на гуртната (врвката) внатре во него со што се избегнува непријатното висење на гуртната ( каишот )

– Автоматот е направен така да овозможува контролирано спуштање на ролетната. Со тоа се оневозможува ролетната наеднаш да „тресне“ при евентуално невнимание како со старите кочници што во некои случаи може да доведе до кршење на ролетната.

– Автоматот не може да се оштети ако се притисне со крилото што беше случај кај старите кочници